top of page

Dédapám az "Ígéret földjén" 2.rész


A "New York-i" magyarok


A tömeges kivándorlás Magyarországról az Amerikai Egyesült Államokba az 1880-as években kezdődött, 1905–1907 között tetőzött, majd az I. világháború kezdetéig csökkent.


A 20. század elején túlnyomó többsége fiatal, a húszas éveiben járó mezőgazdasági napszámos volt, de a nagy útra azonban először nem parasztok vállalkoztak, hanem az iparosok, kereskedők és bányászok.


A kivándorlás jelentős költségeket rótt az egyébként is a szegényebb népréteghez tartozó munkásokra, sokszor minden vagyontárgyukat pénzzé tették a cél érdekében.



A kivándorlás oka szinte minden esetben a jobb élet reménye volt, hiszen a mezőgazdaságban dolgozók nagy száma fokozódó munkanélküliséget és szegénységet generált.


A legtöbb, bevándorlókat szállító hajó úticélja Ellis Island volt.

A közösségek közül sokan megőrizték nyelvi és kulturális kapcsolataikat szülőhazájukkal egyházakon, testvéri szervezeteken és magyar nyelvű újságokon keresztül.


Megérkezés Ellis Island-re - Mindenki egészségügyi vizsgálaton esett át, majd étellel kínálták a bevándorlókat.

Érdekesség:

Manhattan északkeleti részén alakult ki a "magyar negyed". Egykor még magyar éttermek, üzletek tömege díszítette az európaias környezetet, mára csak utazási iroda, hentesüzlet, templomok és a Magyar Ház található itt. Mind a mai napig nem lehet ezen a környéken sétálni anélkül, hogy magyar szót ne hallanánk.



 

Dédapám Amerikában


A dédapám Mórucz József, mikor megérkezett New York-ba, favágással kereste kenyerét, melyből eltartotta magát és a Magyarországon élő családját. 22 évesen több ezer kilóméter távolságra volt a szeretteitől. Egyetlen fotó volt, ami felevenítette és áthidalta a családja utáni hiányát. 5 évvel később, 1911- ben hazaérkezett szülőfalujába, Kömörőbe. Az Amerikában keresett pénzen termőföldet vett, megalapozva ezzel a családi vállalkozás, így a Panyolium jövőjét is.


Mórucz József és családja I Az első családi fotó 1900-as évek eleje

A kép története


Dédapám felkeresett New York-ban egy fotóst, hogy magáról portrét készítessen. Elegáns ruházati viseletén látszik, hogy egy amerikainak tűnő középrégetű fiatalemberről készült a kép. Előhívatta a negatívot, majd hazaküldte feleségének a fotót. A felesége elment a képpel Mátészalkára egy fotósműhelybe és a korabeli képszerkesztés lehetőségei szerint hozzá fotóztatta magát. Így lett a két képből egy.

Persze később számtalan családi kép készült, amit a következő részekben megosztok majd veletek.


(Folytatás köv.)

237 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page