top of page

Szilvás gombóc - ahogy nagymamám készítette

Az íze, az illata és a fogam alatt ropogó krisztálycukor... Gyerekkorom egyik legszebb emléke





Hozzávalók 
(kb 20-25 gombóchoz):

1 kg burgonya
300 g liszt 
1 evőkanál búzadara
30 g zsír
1 db tojás
szatmári szilvalekvár
180 g zsemlemorzsa
25 g vaj

forrás: https://www.dasbackstuebchen.de/rezept/zwetschgenknoedel-mit-zimt-kardamom-broeseln


A meghámozozz, felkockázott krumplit egyhén sós vízben megfőzzük. Főzés után áttörjük, majd hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt hozzáadjuk a lisztet, a búzadarát, a zsírt és a tojást. Enyhén megsózzuk és összedolgozzuk a hozzávalókat. Amikor a tészta összaállt egy alaposan meglisztezett nyújtódeszkán kb. fél centi vékonyra nyújtjuk. A kinyújott tészávól 6-8 cm-es négyzeteket vágunk. Minden darab tészta közepére egy kanál szilvalekvárt teszünk. Szerintem ez az egyik legfontosabb elem. Én csak a hagyományos üstben főzőtt szatmári szilalekvárt használom, aminek az íze kicsit füstös a karamelizált gyümölcscukortól. Az állaga pedig sűrű massza, nem folyik ki a tésztából. A tésztát csúcsainál fogva összezárom és gombócot formázok belőle.


Forrásban lévő enyhén sós vízbe dobom őket és kb 10-15 perc alatt készre főzöm. Amikor már a víz felszínén vannak biztosak lehetünk benne, hogy mindjárt kész vagyunk.


Közben egy serpenyőben vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd a megfőtt gombócokat a vízből kiszedve beleforgatjuk. Nagymamám receptje szerint krisztálycukorral megszórva tálaljuk.




Ha neked is kedved támadt elkészíteni, itt egy kiváló bio szatmári szilvalekvár ami biztos, hogy megidézi a nagymama konyhájának ízeit.










515 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page