top of page

HYGGE, életérzés mely boldoggá tesz


Az október az egyik legszebb hónapunk. A természet a nyári buja színeitől megvállva, új arcot ölt. A barna különböző árnyalatai kezdenek dominálni, az erdők és mezők lassan felkészülnek a hosszú téli álomra, mutatva nekünk is az utat a kevésbé impulzív nyugodtabb hétköznapok felé. Ilyenkor felértékelődnek a kényelmes otthonok , ahol megélhetjük azt a csendes befeléfordulást, amiben megtaláljuk azt a harmóniát amely kiegyensúlyozza a stresszt és egyéb civilizációs ártalmakat is.


Ám ebben az időszakban sem kell lemondanunk barátaink és szeretteink társaságáról. Egy nem túl régi skandináv modell arra kínál megoldást, hogyan tudjuk megélni és adott esetben megosztani a kuckozás élményét másokkal is anélkül, hogy a saját háztartásunk rabjaivá válnánk. A kérdés adott: vajon a hygge-jelenség maga a válasz arra, hogy miért rendre a dánok végeznek a dobogós helyeken az un. boldogságlistákon?
A hygge, (dánul: [ˈhykə]; norvégul: [ˈhŷɡːə]), egy szó dánul és norvégul, amely a meghitt hangulatot és a „kényelmes vidámságot” a jólét és elégedettség érzésével írja le. 
Magyarul hügge.

Kulturális kategóriaként a kapcsolódó gyakorlatok halmazával a hygge többé-kevésbé azonos jelentéssel bír mindkét helyen és mindkét nyelven, azonban a hygge hangsúlyozása a dán kultúra központi részének új keletű jelensége, a 20. század végén vált igazán népszerűvé.


Az otthon fogalma ebben az új dimenzióban más jelentéstartalommal bír, ahol a szó nem csak egy a bútorok uralta menedéket jelenti, hanem egy olyan életteret is, ahol valóban jó létezni, ahol a pihenés egyszerre frissíti a testet és a szellemet is. Lássuk hát, mit tehetünk mi is azért, hogy a hygge életérzés mi magunk is megéljük otthonainkban!

A teljesség igénye nélkül lássunk pár példát és módszert arra, hogyan tudnánk mi is átadni magunkat a hygge-érzésnek.


Légy abban a ruhában, ami igazán kényelmes neked!


Talán mondanunk sem kell, hogy a modern ember hány féle öltözködési modellnek felel meg a hétköznapokban. Legyen szó munkaruháról, alkalmi dress code-ról, vagy a sportoláshoz használt ruháinkról, mind-mind olyan viselet amiben valamikhez vagy valakikihez alkalmazkodunk. Szocializáltságunk, a társadalomban betöltött helyünk határozza meg, hogy épp miben vagyunk. A hygge épp ezért arra ösztönöz, hogy legalább az otthonodban legyél abban, ami igazán kényelmes neked.


Kiscicás szőrös papucs norvég mintás, két számmal nagyobb pulóverrel, macska nadrággal? Miért ne?

S bár valamelyik aktuális trendfelelős már épp gyógyszer után nyúlna, te ne érezd magad emiatt rosszul. Ne feledd, a kényelem mindenek felett! Érezd magad jól abban a szettben amiben szeretnéd.


A gyertya, mint a lélek melegítője


A különböző gyertyák használata a relaxáció elősegítésében régóta ismertek, ám a hygge szemlélet arra buzdít, hogy ha nincs már természetes fény a lakásban használjunk bátran többet is a megszokottnál. A gyertyafény melegíti a lelket, társaságban közelebb hozza egymáshoz az embereket, könnyebben nyílik meg a legzárkozóttabb ember is.


Nem kell mindig a kalóriatáblázatot nézned!


A legújabb táplálkozási trendek legtöbbje is elismeri, hogy nem sanyargathatod magad örökké. Ahhoz, hogy ne induljon be a hinta-efektus szükséged van arra, hogy néha un. ''csalónapokat'' is beiktass a legszigorúbb kúrákba is.


Aki a hygge életmódot választja, az tudja, hogy egy friss kakaós csiga, egy Panyolium szilvalekvárral töltött vajas papucs, vagy tonhalas szendvics elfogyasztása után ugyan úgy felrissül a szellem, mint a test. Minél sokszínűbb a megrakott asztal, annál vidámabban üljük azt körbe, az étkezések mindig közelebb hoznak egymáshoz. (És hogy ez mennyire igaz, arra a legjobb példák az ázsiai vagy a mediterrán kultúrák, ahol nem ritkán az egész nagy család összegyűlik az asztalnál.)


Fogyassz hát ilyenkor bátran, de mint mindent, ezt is csak mértékkel.
Tea vagy kávé? Mindegy, csak te jól érezd magad a fogyasztásuk közben.


Egy frissen főzőtt kávé vagy tea illata már az elfogyasztásuk előtt elvarázsol, a pillanatot meghitté, békéssé teszik. Élvezd hát mindkettőt kedved szerint. Mi mégis a Panyolium gyümölcs-, bodza és akác teáit ajánljuk neked, amik napszaktól függetlenül kellemessé teszik az otthonlétet egyedül és társaságban egyaránt.
Egy jó könyv vagy zene a legjobb társak a relaxációhoz


Közhely, de mint minden közhely ez is sok igazat rejt magában, hogy az irodalom a lélek tápláléka. A mai emberek többsége már lemond a szabad asszociációról amit egy-egy könyv olvasása közben átél az olvasó és hagyja, hogy a filmek és sorozatok alkotói teremtsék meg helyettük azokat a világokat, amiket korábban még ők maguk alkottak meg.

Ne sajnáljuk az időt az olvasástól! Hagyjuk, hogy mi magunk is lelassuljunk a könyvek tempójához amit a hygge is üzen nekünk.


Ugyanez igaz a zenére is!


Ne csak a Spotify-listák 2-3 perces slágereit tegyük magunkévá. Hagyjunk időt egy-egy nagylemez vagy koncert album meghallgatására is, hiszen sokszor találkozhatunk ilyenkor rejtett gyöngyszemekkel az adott előadó vagy együttes munkásságából, amit a mainstreem nem vagy csak nagyon ritkán fedez el.


Társaságban minden jobb! A Hygge filozófia egyik alaptétele, hogy próbáljuk meg ezeket az élményeket másokkal is megosztani, ha módunk van rá. A ma embere, (bár a munkája vagy utazásai során sokszor van emberek között), a magánéletében egyre zárkózottabb. Egyre magányosabb. A depresszió, a borderline-szindróma, a pánikbetegség és társaik már-már népbetegségnek számítanak hazánkban, pedig sok esetben megelőzhetőek lennének, ha az emberek gyakran és őszintén beszélnének-beszélgetnének egymással. Mi lehetne jobb módszer tehát a megelőzés e formájára, mint egy kétheti vagy havi rendszerességgel ismétlödő látogatás barátainknál, ahol egy forró tea mellet vidáman falatozva elmondanánk mi történt velünk az elmúlt időszakban, mi okozott örömet vagy épp mi bánt? Legyünk mi a kezdeményezők és lássuk vendégül először mi a hozzánk közel állókat! Fontos! A Hygge szemléletébe nem fér bele a konyhában a fél napját eltöltő, a vendégeit csak pár percre látó háziasszony vagy házigazda képe. Minden esetben ha vendégek vagyunk mi is vigyünk magunkkal valami vendégváró falatot és segítsünk vendéglátóinknak az összejövetel után a rendrakásban, mosogatásban. Szóljon ez az idő is az egymásra figyelésről, az empátiáról. + egy tipp


Vannak olyan otthoni élmények amelyeket jórészt egyedül élünk meg. Ilyen például egy jó forró, relaxáló fürdő. Egy egészséges fürdő, (amely soha nem tarthat tovább 20-25 percnél), segít ellazítani a fáradt izmokat, kitágítja a bőr pórusait, ellazít és megnyugtat. Ehhez mi jó szívvel ajánljuk a Panyolium fürdősóit, amelyek tisztán természetes alapanyagaikkal segítik felfrissíteni a testet és a szellemet egyaránt. Záró gondolatként Amint azt fentebb is olvasható volt a hygge, mint életérzés vagy filozófia. Semmi olyan módszert vagy technikát nem integrált magába, amit korábban külön-kölön ne láttunk vagy hallottunk volna, ám így összefoglalva és rendszerbe szedve csak az elmúlt években ismerhettük meg általa. Ez a rövidke írás meg sem próbálta bemutatni a teljes hygge-univerzumot, (erre a lentebbi forrásmunkák sokkal inkább alkalmasak), de reméljük sokan talán kedvet kapnak majd ahhoz, hogy ha csak pár elemét is, de beépítsék a hétköznapjaikba és ezzel még több nyugalmat és kellemes órát szereznek maguknak és a környezetüknek.

A dánoknak már sikerült. Nekünk miért ne sikerülne?


Egy kezdőcsomag amit ajánlunk és limitált darabszámmal elérhető a webshopunkban:
128 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Σχόλια


bottom of page