top of page

HYGGE, életérzés mely boldoggá tesz


Az október az egyik legszebb hónapunk. A természet a nyári buja színeitől megvállva, új arcot ölt. A barna különböző árnyalatai kezdenek dominálni, az erdők és mezők lassan felkészülnek a hosszú téli álomra, mutatva nekünk is az utat a kevésbé impulzív nyugodtabb hétköznapok felé. Ilyenkor felértékelődnek a kényelmes otthonok , ahol megélhetjük azt a csendes befeléfordulást, amiben megtaláljuk azt a harmóniát amely kiegyensúlyozza a stresszt és egyéb civilizációs ártalmakat is.


Ám ebben az időszakban sem kell lemondanunk barátaink és szeretteink társaságáról. Egy nem túl régi skandináv modell arra kínál megoldást, hogyan tudjuk megélni és adott esetben megosztani a kuckozás élményét másokkal is anélkül, hogy a saját háztartásunk rabjaivá válnánk. A kérdés adott: vajon a hygge-jelenség maga a válasz arra, hogy miért rendre a dánok végeznek a dobogós helyeken az un. boldogságlistákon?
A hygge, (dánul: [ˈhykə]; norvégul: [ˈhŷɡːə]), egy szó dánul és norvégul, amely a meghitt hangulatot és a „kényelmes vidámságot” a jólét és elégedettség érzésével írja le. 
Magyarul hügge.

Kulturális kategóriaként a kapcsolódó gyakorlatok halmazával a hygge többé-kevésbé azonos jelentéssel bír mindkét helyen és mindkét nyelven, azonban a hygge hangsúlyozása a dán kultúra központi részének új keletű jelensége, a 20. század végén vált igazán népszerűvé.


Az otthon fogalma ebben az új dimenzióban más jelentéstartalommal bír, ahol a szó nem csak egy a bútorok uralta menedéket jelenti, hanem egy olyan életteret is, ahol valóban jó létezni, ahol a pihenés egyszerre frissíti a testet és a szellemet is. Lássuk hát, mit tehetünk mi is azért, hogy a hygge életérzés mi magunk is megéljük otthonainkban!

A teljesség igénye nélkül lássunk pár példát és módszert arra, hogyan tudnánk mi is átadni magunkat a hygge-érzésnek.


Légy abban a ruhában, ami igazán kényelmes neked!


Talán mondanunk sem kell, hogy a modern ember hány féle öltözködési modellnek felel meg a hétköznapokban. Legyen szó munkaruháról, alkalmi dress code-ról, vagy a sportoláshoz használt ruháinkról, mind-mind olyan viselet amiben valamikhez vagy valakikihez alkalmazkodunk. Szocializáltságunk, a társadalomban betöltött helyünk határozza meg, hogy épp miben vagyunk. A hygge épp ezért arra ösztönöz, hogy legalább az otthonodban legyél abban, ami igazán kényelmes neked.


Kiscicás szőrös papucs norvég mintás, két számmal nagyobb pulóverrel, macska nadrággal? Miért ne?

S bár valamelyik aktuális trendfelelős már épp gyógyszer után nyúlna, te ne érezd magad emiatt rosszul. Ne feledd, a kényelem mindenek felett! Érezd magad jól abban a szettben amiben szeretnéd.