top of page

Dédapám az "Ígéret földjén" 2.rész


A "New York-i" magyarok


A tömeges kivándorlás Magyarországról az Amerikai Egyesült Államokba az 1880-as években kezdődött, 1905–1907 között tetőzött, majd az I. világháború kezdetéig csökkent.


A 20. század elején túlnyomó többsége fiatal, a húszas éveiben járó mezőgazdasági napszámos volt, de a nagy útra azonban először nem parasztok vállalkoztak, hanem az iparosok, kereskedők és bányászok.


A kivándorlás jelentős költségeket rótt az egyébként is a szegényebb népréteghez tartozó munkásokra, sokszor minden vagyontárgyukat pénzzé tették a cél érdekében.A kivándorlás oka szinte minden esetben a jobb élet reménye volt, hiszen a mezőgazdaságban dolgozók nagy száma fokozódó munkanélküliséget és szegénységet generált.


A legtöbb, bevándorlókat szállító hajó úticélja Ellis Island volt.

A közösségek közül sokan megőrizték nyelvi és kulturális kapcsolataikat szülőhazájukkal egyházakon, testvéri szervezeteken és magyar nyelvű újságokon keresztül.


Megérkezés Ellis Island-re - Mindenki egészségügyi vizsgálaton esett át, majd étellel kínálták a bevándorlókat.

Érdekesség:

Manhattan északkeleti részén alakult ki a "magyar negyed". Egykor még magyar éttermek, üzletek tömege díszítette az európaias környezetet, mára csak utazási iroda, hentesüzlet, templomok és a Magyar Ház található itt. Mind a mai napig nem lehet ezen a környéken sétálni anélkül, hogy magyar szót ne hallanánk.